Polacy swe gęsi mają!

Gęś różni się od indyka tym, że jest naszym tradycyjnym daniem, trochę zapomnianym,ale nie oznacza to, że mniej smacznym. 5 i 6 listopada w oddalonym od Ustki o 17 kilometrów Swołowie odbyło się po raz czwarty Święto Gęsi. Pod hasłem "Na świętego Marcina najlepsza pomorska gęsina" Koła Gospodyń Wiejskich promowały gęsinę jak i produkty z niej nawiązując do jesiennego zwyczaju bicia gęsi w okolicach dnia św. Marcina. Gęsi były bardzo popularnym i powszechnym zwierzęciem hodowanym na Pomorzu, jak i w całej Polsce. Przygotowywano z nich wiele wspaniałych dań, a także przetworów na zimę. Sam gęsi smalec nadaje się wspaniale do przechowywania w nim mięsa. Metoda  ta pochodzi z czasów, kiedy nikomu nie śniło się jeszcze o chłodziarkach. Gęsi smalec jest bowiem naturalnym środkiem konserwującym. Nie ma w nim wody: to czysty tłuszcz, w którym naturalne procesy jełczenia zachodzą znacznie wolniej.Gęś pieczona, gotowana, smażona, faszerowana, wędzona, w bigosie, zupie, smalcu, pasztecie no i wreszcie czernina była udostępniona do skosztowania. Specjały te zawładnęły przez dwa dni zabytkową zagrodą Albrechta w Swołowie. Była to cześć ogólnopolskiej promocji mięsa gęsiego nie tylko wśród konsumentów, ale również restauratorów. Organizatorzy przez to przedsięwzięcie chcą doprowadzić do powstania mapy restauracji i punktów gastronomicznych w Polsce serwujących gęsinę. Fajnie, że promuje się powrót do polskiej tradycji spożywania gęsiny, ponieważ polska gęś owsiana to prawdziwa arystokracja wśród drobiu.Na pewno większości z nas przypadną do gustu wątróbki gęsie delikatnie podsmażone na oliwie, po wcześniejszej, krótkiej marynacie, pyszna jest gęś pieczona, nafaszerowana skórkami z jabłek  zapiekanymi w karmelu, rosół, pasztet z gęsi, zupa z brukwi, tatar z gęsi i szyjka gęsia nadziewana. Rewelacyjnie też smakuje gęś  z duszonymi jabłkami, kiszoną i czerwoną kapustą, suszonymi śliwkami, pomarańczami i konserwowanymi w syropie brzoskwiniami.W przypadku pieczonej gęsi dobrze jednak wiedzieć, że przy odgrzewaniu, będzie stawać się coraz twardsza, więc najlepiej zjadać ją całą prosto po wyjęciu z gęsiarki czy brytfanny.

Warto o tym wszystkim pamiętać, gdy będziemy stali w kolejce po sprawunki na świąteczny stół. Zwłaszcza po drób.

Smacznego! :)

 

Wypada nadmienić, że Stowarzyszenie Turystyczno- Sportowe "Ustka", Ośrodek Sportu i Rekreacji w Ustce oraz Lokalna Organizacja Turystyczna "Ustka" zorganizowały wycieczkę pieszą i rowerową na wyżerkę w Swołowie. Połączono tym sposobem przyjemne z pożytecznym dając możliwość natychmiastowego pozbycia się nagromadzonych w organizmie kalorii podczas festynu.  Brawo za pomysł! :)

Comments: 10 (Discussion closed)
  • #1

    Zośka (Wednesday, 09 November 2011 00:29)

    Były czasy że zaczynałam się zastanawiać czy gęsi to nie wymarły gatunek? Poza gospodarzem na ryneczku nigdzie nie można było ich kupić. W mojej okolicy również odbył się pyszny VI Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi. Co tam się nie działo? Sama polecam gęś faszerowana podróbkami z gęsi i gęś w sosie śliwkowym.

  • #2

    Partnerka:) (Wednesday, 09 November 2011 03:06)

    Szukałam ostatnio gąski i znalazłam w Makro :) 25 zł za kilogram ,średnia waga ok 7 kg :D
    W związku z tym naszło mnie pytanie skąd taka wysoka cena za gęś w porównaniu do kaczki czy indyka??
    Gorzej się je hoduje czy tyle żrą i potem takie przeszczepy atomowe rosną :DDDD

  • #3

    viola (Wednesday, 09 November 2011 07:09)

    Mnie sie gesi kojarza ze swietami .Pamietam zapach smalcu z gesi-mama robila taki,jedyny w swoim rodzaju....:)

    ale jak zjesc cala ges na raz ???;)))))

  • #4

    Ewi (Wednesday, 09 November 2011 08:34)


    Gęsinę powinniśmy jeść nie tylko dla czystej przyjemności, ale i ze względów zdrowotnych. Mięso to jest wyjątkowo zdrowe, bo zawiera jedynie 3,5-5% tłuszczu, podczas gdy wieprzowina zawiera go blisko 30%




    Udka gęsie confit z chutneyem ze śliwek




    4 udka gęsie

    1 litr gęsiego tłuszczu

    1 główka czosnku

    2 łyżki soli

    4 łyżki majeranku.

    liść laurowy, ziele angielskie,

    rozmaryn

    200 g śliwek mrożonych

    bez pestek

    2 cm świeżego imbiru

    1 szalotka posiekana

    1 łyżeczka przyprawy

    garam masala

    2 ząbki czosnku rozetrzeć z solą i wymieszać z majerankiem. Natrzeć udka i odstawić na 12 godzin. Następnie zalać udka tłuszczem, dodać zioła i resztę czosnku. Gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 1,5 – 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Schłodzić udka w tłuszczu. Przed podaniem należy wyjąć je z tłuszczu i dopiec w piecu, tak by skórka była brązowa i chrupka.

    W tym czasie na tłuszczu gęsim zeszklić szalotkę i imbir, dodać śliwki i garam masala. Dusić na małym ogniu przez około 5 minut. Podawać jako sos do udek.

    Pozdrawiam i zycze Smacznego:))

  • #5

    Partnerka:) (Wednesday, 09 November 2011 09:02)

    Ale robicie smaka a ja jeszcze nic nie jadłam :(
    Taką gąskę to chyba jedynie na święta dla większej ilości osób trzeba zrobić,mrożone mięso to już nie to..;)

  • #6

    włóczykij (Wednesday, 09 November 2011 12:27)

    Smalec gęsi bez dodatków i konserwantów to najlepszy tłuszcz zwierzęcy!Ma również właściwości lecznicze. Jest doskonałym lekiem na bóle stawów,kręgosłupa, działa również rozgrzewająco.Przy dobrej wódeczce i doborowej kompaniji,to i ze dwie gęsi "zejdą";))

  • #7

    ustka (Wednesday, 09 November 2011 17:38)

    Dobrze przyrządzona kaczka jest posiłkiem dla jednej osoby, to gęś tak pyszna jak ta z przepisu Ewi będzie posiłkiem dla dwojga, no moze trojga;)

  • #8

    Wylinka morska (Wednesday, 16 November 2011 03:30)

    Trojga? O nie,dam radę całej gęsi :)
    A smalczykiem ze Swołowa się namaściłam i taki on pyszny był taki bez przypraw a wyglądał w miseczce jak miód :)
    By dogodzić sobie na 200% to oczywiście musi być ze skwarkami,cebulką i majerankiem mniam :)
    To najzdrowszy tłuszcz bo jako jedyny nie ma tego złego cholesterolu.A skazany na osnucie dymem pierśnik z gęsi to dopiero rarytas.Było drogo,ale smacznie warto :))

  • #9

    Wylinka morska (Friday, 10 February 2012 14:33)

    Bogusław potrafił zjeść 10 kilogramowa gęś i kiedyś mawiano:”A co to jest,jedna gęś! To tylko udko i pierś!”,
    albo: ”Gęś to śmieszny ptak:po
    jednej nie masz dosyć, a po dwóch popsujesz sobie żołądek”.:)

  • #10

    Mędrzec (Sunday, 01 April 2012 10:56)

    Ze względu na sposób i proces chowu do najzdrowszych mięs drobiowych należą hodowane w warunkach naturalnych kaczka i gęś, następnie indyk i kurczak. Nasz kraj z hodowli gęsi, które karmione są naturalnie, co sprawia, że posiadają wiele wartości odżywczych, minerałów, a mięso jest wyjątkowo smaczne. Kurczaki i indyki najczęściej pochodzą z chowu fermowego, dlatego jakość mięsa zależy od rodzaju paszy, którą są karmione.

Polecamy:

Zachód słońca na plaży w Ustce.
Zachód słońca na plaży w Ustce.
Latarnia w Ustce.
Latarnia w Ustce.
Przestronne wnętrza Villi Banita.
Przestronne wnętrza Villi Banita.

Idąc w sukurs oczekiwaniom Państwa co do poznania miejsca do którego planujecie przyjazd na urlop, wczasy, czy też weekendowy wypad,  przedstawiamy wirtualnie pokoje w Ustce, uzdrowisko Ustka i miasto Słupsk. Mamy wielką nadzieję, że ten krótki spacer  przedstawi noclegi w Ustce jako atrakcyjną formę spędzenia czasu wolnego i jeszcze bardziej zachęci do odwiedzenia tej urokliwej i pełnej interesujących a zarazem cudownych miejsc krainy. 

Biesiadne miejsce.
Biesiadne miejsce.
Wybierając noclegi Ustka wybierz pensjonat Villa Banita w Ustce.
Ekskluzywne leżaki dostępne są dla gości naszego pensjonatu. Noclegi Ustka.
Kochamy kwiaty.
Kochamy kwiaty.
Ogólnodostępny grill.
Ogólnodostępny grill.
Kwiaty to to co kochamy!
Banitowy eksponat tworzący klimat noclegów w Ustce..
Noclegi w Ustce oferuje Pensjonat Villa Banita.
Pokoje w Ustce w Villi Banita.
Dzieci musza mieć się gdzie bawić podczas wynajmowania noclegów w Ustce.
Plac zabaw dla dzieci. Noclegi Ustka w pensjonacie Villa Banita.
Nasza Żaba w otoczeniu stokrotek.
Nasza Żaba w otoczeniu stokrotek.
Na wczasach a jak w domu.
Ukwiecona posesja pensjonatu Villa Banita. Noclegi Ustka.
Domek zabawowy dla dzieci.
Dla osób z małymi dziećmi wynajmujących noclegi w pensjonacie Villa Banita w Ustce mamy przygotowany plac zabaw dla ich pociech.
Dywan ze stokrotek w pensjonacie Villa Banita w Ustce.
Stokrotki polubiły pokoje w pensjonacie Villa Banita w Ustce.
Piękno morza.
Piękno morza.
Widok z plaży zachodniej.
Widok z plaży zachodniej.